Corona en de coronapandemie kunnen leiden tot psychische zorgen of problemen. Op het Steunpunt Coronazorgen vind je verwijzingen naar tips, hulp en informatie hierover. Het maakt niet uit of je op zoek bent voor jezelf of voor een ander. Ook als dat komt door je werk, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs, kun je hier terecht.
1. Zelfscreener voor Zorgprofessionals
Werk je in de zorg en wil je weten of je nog in balans bent? Dan kan je de Zelfscreener voor Zorgprofessionals invullen. De uitslag van deze vragenlijst laat zien wat energie geeft in het werk, wat stress oplevert (thuis of in het werk) en hoe je daarmee omgaat.
2. Krachtmeter
Hoe zit het met jouw veerkracht? Dat kun je meten met de krachtmeter van het LVMP.
3. Poster met mogelijke stressreacties
Ken je je eigen stressreacties? De poster met mogelijke stressreacties van het LVMP is een hulpmiddel om ze te leren kennen.
1. E-boek: ‘Zorgen voor professionals’
In het gratis te downloaden e-boek Zorgen voor professionals vind je tips voor zelfzorg tijdens en na de coronacrisis. Het boek is ook beschikbaar in 9 andere talen.
2. Platform Stress de Baas
Is de werkdruk soms hoog en neemt stress wel eens de overhand? Via het Platform Stress de Baas vind je informatie en oefeningen om mentaal fit te blijven.
3. Ethische toolkit
Sta je wel eens voor morele dillema’s in je werk? En weet je dan niet altijd hoe je tot een goede afweging komt? In de ethische toolkit van de KNMG vind je een praktisch stappenplan, columns en artikelen.
1. Folder: ‘Omgaan met agressie’
Heb of had je op je werk te maken met agressie? In de folder Omgaan met agressie kun je lezen over de verschillende vormen van agressie en strategieën om hiermee om te gaan.
2. Stappenplan aangifte doen
Na bedreiging of mishandeling op het werk, kun je aangifte doen via je werkgever. Zo voorkom je dat privégegevens ongewenst bij anderen terecht komen. Het stappenplan van de GGZ (Geestelijke gezondheidszorg) laat zien hoe je aangifte kan doen.
3. Slachtofferhulp Nederland
Heb je last van de agressieve uitingen? Voor emotionele hulp en advies kun je bellen (0900 – 0101 of 088 – 746 00 00) of chatten met Slachtofferhulp Nederland. Bellen kan doordeweeks tussen 8:00 en 20:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur. Ze kunnen je ook met lotgenoten in contact brengen.
1. Trimbos
Hoe voorkom je, als leidinggevende in de zorg, mentale klachten bij zorgmedewerkers? Dat kun je lezen in de gratis te downloaden leidraad van Trimbos.
2. Contactpunt Zorgprofessionals
Zorgprofessionals en hun leidinggevenden kunnen voor psychosociale ondersteuning bij hun werk, met betrekking tot het coronavirus, aankloppen bij het Contactpunt Zorgprofessionals van ARQ IVP. Deze telefoonlijn is 7 dagen per week te bereiken tussen 8:30 en 21:30 uur via 088 – 330 55 00.
3. Platform Stress de Baas
Wil je als organisatie goed zijn in werkgeverschap? Het Platform Stress de Baas helpt hierbij. Het is speciaal voor werkgevers en medewerkers in de zorg. Je kunt er specialistische kennis opdoen over werken onder stressvolle omstandigheden.
Psyhag
Ben je huisarts? En ben je op zoek naar een bruikbaar overzicht van psychische effecten van het coronavirus? De Psyhag heeft een overzicht.