Maak je je zorgen tijdens de coronacrisis? Heb je last van vervelende gevoelens en emoties? En wil je weten hoe je daarmee kan omgaan? Dan ben je op het Steunpunt Coronazorgen aan het juiste adres.

Een plek met informatie, tips en doorverwijzingen om je beter te voelen tijdens de crisis. Dat heet een digitaal Informatie- en Verwijscentrum (IVC). De onderwerpen gaan over mentale gezondheid. Niet gevonden wat je zocht? Stuur een e-mail naar steunpuntcorona@arq.org. We nemen de informatie dan zoveel mogelijk alsnog op. Ook vullen we de website steeds aan op basis van signalen uit de maatschappij.

Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen. In het bijzonder als je het emotioneel zwaar hebt door de gevolgen van het coronavirus. Bijvoorbeeld als je zelf COVID-19 hebt (gehad), geldproblemen hebt of als je stress of angst voelt. Maar ook als je door deze crisis voelt dat je je vooruitzichten op de toekomst kwijt bent. Help je iemand anders of werk je in de zorg? Ook dan vind je hier steun.

Het Steunpunt Coronazorgen is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De  opdracht komt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland en Nivel zijn er ook bij betrokken. Daarnaast werken we samen met andere organisaties die zich bezighouden met psychosociale ondersteuning.

Een IVC is één plek voor informatie en hulp voor getroffenen van een ramp of crisis. De informatie en hulp zijn gericht op het omgaan met de gevolgen. Eerdere crisissituaties en rampen in Nederland lieten zien dat een IVC belangrijk is. Zoals de vliegramp met vlucht MH17. Daarom is er ook een IVC voor de coronacrisis: Steunpunt Coronazorgen.

Hugo de Jonge (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport): "Voor iedereen is deze periode zwaar. Of je nou bang bent om ziek te worden of al ziek bent geweest. Als je financiële gevolgen ondervindt van de maatregelen of als je iemand verloren hebt. En ook als je je sociale contacten en het normale leven mist. Wat aandacht voor elkaar is nu extra belangrijk. Het Steunpunt Coronazorgen helpt met informatie en tips. Bijvoorbeeld wanneer u zich zorgen maakt over de mentale gezondheid van iemand in uw omgeving."

Contact

Heb je tips, een relevant initiatief of mis je informatie over geestelijke gezondheid tijdens de coronacrisis? Mail ons: steunpuntcorona@arq.org.