Als je je zorgen maakt en met vragen zit over de gevolgen van de coronacrisis kun je terecht bij Steunpunt Coronazorgen. Op dit digitale Informatie- en Verwijscentrum (IVC) vind je alle betrouwbare informatie en doorverwijzingen.

Voor wie is dit steunpunt?

Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen, in het bijzonder voor als je het emotioneel zwaar hebt door de gevolgen van het coronavirus (SARS-CoV-2). Bijvoorbeeld als je zelf COVID-19 hebt (gehad) of een dierbare in je omgeving. Of als je in de zorgverlening werkt. Maar ook als je door deze crisis het gevoel hebt dat je je vooruitzichten op de toekomst kwijt bent.

Wat is het?

Het Steunpunt Coronazorgen is één online plek met de nieuwste, toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis. Ook vind je een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat je makkelijk betrouwbare hulp kan vinden.

Hoe lang blijft het bestaan?

De gevolgen van het coronavirus voelen we nog lange tijd. Daarom is het Steunpunt Coronazorgen minimaal twee jaar actief.

Welke organisaties zijn er bij betrokken?

Steunpunt Coronazorgen is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum (in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport) in samenwerking met het RIVM. GGD GHOR Nederland en Nivel zijn er ook bij betrokken. Daarnaast is er nauwe samenwerking met andere organisaties die zich bezig houden met psychosociale ondersteuning.

Wat is een Informatie- en Verwijscentrum (IVC)?

Een IVC is een digitaal loket waar informatie en hulp voor getroffenen van een ramp of crises op één plek bij elkaar wordt gebracht. Iedereen kan op een IVC terecht voor betrouwbare informatie en hulp voor het omgaan met de gevolgen van een ramp of crisis. Eerdere landelijke crisissituaties en rampen - zoals meest recent de vliegramp met vlucht MH17- hebben laten zien dat een IVC belangrijk is. Nu met de coronacrisis is er ook een IVC opgericht, het Steunpunt Coronazorgen. 

Contact

Voor vragen over lichamelijke gezondheid verwijzen we je graag naar je huisarts of de GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst. Bekijk welke GGD dicht bij jou in de buurt is.

Voor algemene vragen over het coronavirus bel je naar de Rijksoverheid. Het publieksinformatienummer is 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over de Corona app: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Heb je inhoudelijke tips, een relevant initiatief of mis je informatie over mentale gezondheid in de coronacrisis? Mail ons: steunpuntcorona@arq.org.