Voor je dierbare die COVID-19 heeft gehad, is het mogelijk een zware en onzekere tijd (geweest). Maar voor jou als naaste ook. Het kan zijn dat jij daardoor meer (zorg)taken op je hebt genomen. Lees op deze pagina tips om zelf goed voor jezelf te zorgen als je dierbare door het nieuwe coronavirus ziek thuis is of op de intensive care ligt.

Je dierbare ziek thuis

Het is belangrijk om niet alleen voor je dierbare te zorgen, maar ook voor jezelf. Want dan hou je het zorgen voor de ander langer vol en kan je meer aan.

  • Het is belangrijk om te blijven doen waar je energie van krijgt. Dit kan je (vrijwilligers)werk zijn, wandelen, een film kijken, een boek lezen of iemand opbellen.
  • Vraag om hulp. Buren, vrienden of familie willen vaak helpen met koken, boodschappen doen of een paar uurtjes op de kinderen passen. Wanneer je voor langere tijd je dierbare verzorgt, vraag je ‘hulptroepen’ om op vaste momenten te helpen. Dan hoef je niet elke keer om hulp te vragen en dat geeft rust.
  • Het kan zijn dat anderen bang zijn om besmet te raken. Bespreek samen wat zij wel kunnen doen of vraag hulp via NLvoorelkaar.nl en Nietalleen.nl.
  • Bespreek wat de zieke nodig heeft. Het is misschien lastig om te bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft.

Je dierbare ligt op de intensive care

Patiënten met COVID-19 liggen soms lang op de intensive care (ICIntensive care). Er zijn beperkingen om bij je dierbare op bezoek te gaan. Dat maakt de situatie voor jou als naaste nog lastiger. Je wacht op nieuws over je dierbare en je bent onzeker over de duur en de afloop van de opname.

Hoe zorg ik voor mezelf als mijn dierbare op de IC ligt?

Zoek steun bij naasten en ondersteun elkaar zodat je je niet alleen voelt. Het is troostend om te weten dat je niet de enige bent. Bespreek je gevoelens en gedachten ook met de zieke dierbare als dat nog kan. Het helpt om wensen en zorgen te delen. Bijvoorbeeld wat je voor diegene nog kan doen en over een eventueel afscheid en de uitvaart.

Tips wanneer je je dierbare niet of beperkt mag bezoeken:

  • Zoek afleiding. Het is zwaar als je alleen maar bezig bent met je dierbare en het verdriet. Afleiding helpt om de dag door te komen. Je dierbare zou vast willen dat je nu ook afleiding zou zoeken.
  • Bedenk rituelen die je op vaste tijden uitvoert. Zoals een kaarsje aansteken, mooie muziek luisteren, een bepaald gedicht lezen. Je kan dit ook samen met anderen doen, bijvoorbeeld met videobellen.
  • Betrek ook de kinderen bij gesprekken over de situatie wanneer je dierbare ernstig ziek is. Hoe je met kinderen kan praten over ernstig ziek zijn en eventueel overlijden kan je vinden op Jongehelden.nl. Of bekijk de folder ‘Kinderen informeren en betrekken bij overlijden van een naaste in coronatijd' van Expertisecentrum Omgaan met Verlies.
  • Geestelijk verzorgers kunnen je begeleiden en steunen. Zoals een predikant of humanistisch geestelijk verzorger. Je kan in het ziekenhuis om een geestelijk verzorger vragen.

Contact met je dierbare op de IC

Als je geen direct contact hebt met je dierbare in het ziekenhuis, kan je toch contact voelen door het delen van muziek of ingesproken berichten. Een zorgmedewerker van het ziekenhuis kan de muziek of het ingesproken bericht delen met je dierbare, ook als hij of zij in slaap gehouden wordt. Spreek uit wat je (nog) wilt delen: dat je om de ander geeft, van de ander houdt, aan hem/haar denkt, bidt.

Na de opname op de IC

Wanneer een dierbare op de intensive care (IC) heeft gelegen, kan deze periode veel gevolgen hebben. Je kan nog veel terug denken aan deze periode en dat geeft je wellicht een naar gevoel. Misschien heb je last hebt van nachtmerries of nare herinneringen, angst, paniek en somberheid. Meestal gaan de klachten over als de tijd verstrijkt. Het kan zijn dat de klachten niet overgaan. Dit noemen we het Post Intensive Care syndroom. Bekijk een video hierover die uitlegt wat dit betekent.

Meer hulp