Voor je dierbare die COVID-19 heeft (gehad), is het mogelijk een zware en onzekere tijd (geweest). Maar voor jou als naaste ook. Het is erg ingrijpend om familieleden of goede vrienden met ernstige coronaklachten niet of weinig te mogen zien. Misschien krijg je weinig informatie over hun gezondheid. Dat kan zorgen voor verdriet, rouw of machteloosheid. Tegelijk met alle zorgen en onzekerheden krijg je misschien meer (zorg)taken. Lees tips hoe je goed voor jezelf kan zorgen als je dierbare ziek is (geweest).

 • Bespreek wat de zieke nodig heeft. Dit is misschien lastig om zelf te bepalen.
   
 • Als een dierbare ziek is, heb je soms wat extra hulp nodig. Anderen kunnen bang zijn om besmet te raken en liever afstand houden. Bespreek samen wat zij wel kunnen doen. Of vraag hulp via NLvoorelkaar.nl en Nietalleen.nl.
   
 • Het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Dan houd je het zorgen voor de ander langer vol en kan je meer aan. Bekijk de tips om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Patiënten met COVID-19 liggen soms lang op de intensive care (IC Intensive care). Er kunnen beperkingen zijn om bij je dierbare op bezoek te gaan. Dat maakt de situatie voor jou nog lastiger. Je wacht op nieuws. Je weet niet hoe lang de opname nog duurt en hoe het afloopt.

 

Zoek steun bij naasten en ondersteun elkaar zodat je je niet alleen voelt. Het troost om te weten dat je niet de enige bent. Bespreek je gevoelens en gedachten ook met de zieke dierbare als dat kan. Het helpt om wensen en zorgen te delen. Bijvoorbeeld wat je voor diegene kan doen. Maar ook over een eventueel afscheid en de uitvaart als de gezondheidstoestand van iemand verslechtert.

Tips wanneer je je dierbare niet of beperkt mag bezoeken:

 • Zoek afleiding. Het is zwaar als je alleen maar bezig bent met je dierbare en het verdriet. Afleiding helpt om de dag door te komen. Je dierbare zou vast willen dat je nu ook afleiding zoekt.
 • Bedenk rituelen die je op vaste tijden uitvoert. Zoals een kaarsje aansteken, mooie muziek luisteren of een bepaald gedicht lezen. Je kan dit ook samen met anderen doen, bijvoorbeeld met videobellen.
 • Geestelijk verzorgers kunnen je begeleiden en steunen. Zoals een predikant of humanistisch geestelijk verzorger. Je kan in het ziekenhuis om een geestelijk verzorger vragen.

Als je geen direct contact kunt hebben met je dierbare in het ziekenhuis, kan je toch contact voelen. Dat kan door muziek of ingesproken berichten te delen. Een zorgmedewerker van het ziekenhuis kan de muziek of het ingesproken bericht delen met je dierbare. Ook als hij of zij in slaap gehouden wordt. Spreek uit wat je (nog) wilt delen. Bijvoorbeeld: dat je om de ander geeft, van de ander houdt, aan de ander denkt of voor de ander bidt.

Wanneer een dierbare op de intensive care (IC Intensive care) heeft gelegen, kan deze periode veel gevolgen hebben. Je kan nog veel terugdenken aan deze periode en dat geeft je misschien een naar gevoel. Misschien heb je last van nachtmerries of nare herinneringen, angst, paniek en somberheid. Meestal gaan de klachten na een tijd over. Maar soms gaan de klachten niet over. Dit noemen we het Post Intensive Care syndroom. Bekijk een uitlegvideo over wat PICS-F betekent.

 • Slachtofferhulp Nederland heeft in samenwerking met IC Intensive care-Connect een hulplijn: 088 – 7460090. Naasten van IC-patiënten en nabestaanden kunnen bellen voor emotionele ondersteuning, informatie en advies.
 • Het Catharina Ziekenhuis heeft in samenwerking met Games for Health het Post-IC dagboek ontwikkeld om het leven ná de IC draaglijker te maken voor patiënten en familieleden.
 • Op de website van IC-Connect vind je alle informatie over hoe een IC-behandeling eruitziet bij besmetting met het coronavirus.
 • Lees meer over het Post Intensive Care Syndroom-Family en hoe de familie hier ook last van kan hebben.
 • Bekijk informatie voor naasten van IC-patiënten over onzekerheid, goed voor jezelf zorgen en meer tips.
 • Je naaste kan bij langdurige restklachten terecht bij C-support voor mentale en praktische adviezen en hulp.
 • Op Lekkerinjevel.amsterdam staat een gratis online training voor mensen die een dierbare ondersteunen tijdens het herstel van COVID-19. Je krijgt tips en oefeningen die jou kunnen helpen om de ander beter te steunen. Maar ook over hoe je goed voor jezelf blijft zorgen.
 • Stamtafel heeft ook een platform gecreëerd voor (ex)-coronapatiënten. Hier kunnen ze praten met lotgenoten. De groepstafel is er ook voor familie, betrokkenen en zorgpersoneel. Je kan jezelf daarvoor aanmelden.
 • De Zorgladder Mantelzorg laat in vijf stappen zien waar je als mantelzorger hulp kan krijgen.
 • Bekijk nog meer hulplijnen van organisaties en instellingen die je verder kunnen helpen.