Voor je dierbare die COVID-19 heeft (gehad), is het mogelijk een zware en onzekere tijd (geweest). Maar ook voor jou als naaste. Tegelijk met alle zorgen en onzekerheden krijg je misschien meer (zorg)taken. Zorg goed voor jezelf als je dierbare door het coronavirus ziek thuis is of op de intensive care ligt. Lees de tips op deze pagina. 

Je dierbare ziek thuis

 • Bespreek wat de zieke nodig heeft. Dit is misschien lastig om zelf te bepalen.
 • Als een dierbare ziek is, heb je soms wat extra hulp nodig. Anderen kunnen bang zijn om besmet te raken en liever afstand houden. Bespreek samen wat zij wel kunnen doen. Of vraag hulp via NLvoorelkaar.nl en Nietalleen.nl.
 • Het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Want dan houd je het zorgen voor de ander langer vol en kan je meer aan. Bekijk de tips om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Je dierbare ligt op de intensive care

Patiënten met COVID-19 liggen soms lang op de intensive care (ICIntensive care). Er zijn beperkingen om bij je dierbare op bezoek te gaan. Dat maakt de situatie voor jou als naaste nog lastiger. Je wacht op nieuws over je dierbare. En je bent onzeker over de duur en de afloop van de opname.

Hoe zorg ik voor mezelf als mijn dierbare op de IC ligt?

Zoek steun bij naasten en ondersteun elkaar zodat je je niet alleen voelt. Het troost om te weten dat je niet de enige bent. Bespreek je gevoelens en gedachten ook met de zieke dierbare als dat nog kan. Het helpt om wensen en zorgen te delen. Bijvoorbeeld wat je voor diegene nog kan doen. Maar ook over een eventueel afscheid en de uitvaart wanneer de gezondheidstoestand van iemand verslechtert.

Tips wanneer je je dierbare niet of beperkt mag bezoeken:

 • Zoek afleiding. Het is zwaar als je alleen maar bezig bent met je dierbare en het verdriet. Afleiding helpt om de dag door te komen. Je dierbare zou vast willen dat je nu ook afleiding zoekt.
 • Bedenk rituelen die je op vaste tijden uitvoert. Zoals een kaarsje aansteken, mooie muziek luisteren of een bepaald gedicht lezen. Je kan dit ook samen met anderen doen, bijvoorbeeld met videobellen.
 • Geestelijk verzorgers kunnen je begeleiden en steunen. Zoals een predikant of humanistisch geestelijk verzorger. Je kan in het ziekenhuis om een geestelijk verzorger vragen.

Contact met je dierbare op de IC

Als je geen direct contact hebt met je dierbare in het ziekenhuis, kan je toch contact voelen. Dat kan door muziek of ingesproken berichten te delen. Een zorgmedewerker van het ziekenhuis kan de muziek of het ingesproken bericht delen met je dierbare. Ook als hij of zij in slaap gehouden wordt. Spreek uit wat je (nog) wilt delen. Bijvoorbeeld: dat je om de ander geeft, van de ander houdt, aan hem/haar denkt of bidt.

Na de opname op de IC

Wanneer een dierbare op de intensive care (IC) heeft gelegen, kan deze periode veel gevolgen hebben. Je kan nog veel terug denken aan deze periode en dat geeft je misschien een naar gevoel. Misschien heb je last van nachtmerries of nare herinneringen, angst, paniek en somberheid. Meestal gaan de klachten na een tijd over. Maar het kan zijn dat de klachten niet overgaan. Dit noemen we het Post Intensive Care syndroom. Bekijk een uitlegvideo over wat PICS-F betekent.

Hulplijnen en verwijzingen

 • Slachtofferhulp Nederland heeft in samenwerking met ICIntensive care-Connect een hulplijn: 088 – 7460090. Naasten van IC-patiënten en -nabestaanden kunnen bellen voor emotionele ondersteuning, informatie en advies.
 • Het Catharina Ziekenhuis heeft in samenwerking met Games for Health het Post-IC dagboek ontwikkeld om het leven ná de IC draaglijker te maken voor patiënten en familieleden.
 • Op de website van IC-Connect vind je alle informatie over hoe een IC-behandeling eruitziet bij besmetting met het coronavirus.
 • Lees meer over het Post Intensive Care Syndroom-Family en hoe de familie hier ook last van kan hebben.
 • Bekijk informatie voor naasten van IC patiënten over onzekerheid, goed voor jezelf zorgen en meer tips.
 • Je naaste kan bij langdurige restklachten terecht bij C-support voor psychosociale- en praktische adviezen en hulp.
 • Op Lekkerinjevel.amsterdam staat een gratis online training voor mensen die een dierbare ondersteunen tijdens het herstel van corona. Je krijgt tips en oefeningen die jou kunnen helpen om de ander beter te steunen. Maar ook over hoe je goed voor jezelf blijft zorgen.
 • Stamtafel heeft ook een platform gecreëerd voor (ex)-coronapatiënten. Hier kunnen ze praten met lotgenoten. De groepstafel is er ook voor familie, betrokkenen en zorgpersoneel. Je kan jezelf daarvoor aanmelden.
 • De Zorgladder Mantelzorg laat in vijf stappen zien waar je als mantelzorger hulp kunt krijgen.
 • Bekijk nog meer hulplijnen van organisaties en instellingen die je mogelijk verder kunnen helpen.