De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen van de overheid om het virus onder controle te krijgen, hebben grote gevolgen voor ons allemaal. Het raakt ons in het dagelijks leven, privé en in het werk.  Sommige mensen hebben wat extra hulp nodig in de coronacrisis. Help jij regelmatig andere mensen? Ben je mantelzorger en is de situatie lastiger geworden? Of ben je ineens mantelzorger geworden voor een dierbare die COVID-19 heeft (gehad)? Help je regelmatig je oudere buren of grootouders? Ben je vrijwilliger en werk je met mensen met een migratieachtergrond of kwetsbare leerlingen? 

Voor jezelf zorgen als je een ander intensief helpt 

Je helpt een ander met een beperking, ziekte, psychische of andere klachten. Wanneer je de ander veel en vaak helpt, vraagt dit veel van jou. Door het nieuwe coronavirus gaan de dingen anders dan normaal. Het zorgt voor meer werk, extra druk en stress. Het kan ook betekenen dat je minder goed kan helpen. Bekijk de tips om toch goed voor jezelf en de ander te zorgen.

Kwetsbare ouderen

Voor ouderen die afhankelijk zijn van anderen kan isolatie of quarantaine grote invloed hebben op hun leven. Zeker als zij lichamelijk al minder mobiel zijn of problemen hebben zoals dementie. Werk je met kwetsbare ouderen en zoek je meer informatie en tips? Lees dan verder.

Hulp aan mensen met een migratieachtergrond

Vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerden hebben vaak traumatische ervaringen meegemaakt tijdens de vlucht en de asielprocedure. Maar ook de periode daarna, waarin zij zich moeten aanpassen aan een nieuwe omgeving, kan zwaar zijn. Lees hier hoe je hen kunt ondersteunen.

Spanningen in een gezin 

Door de coronacrisis zijn gezinnen meer op elkaar aangewezen. Als er stress is bij een van de gezinsleden, heeft dat direct invloed op iedereen in het gezin en de sfeer in huis. Voor jongeren is het samenzijn met vrienden, op school en op het werk bepalend voor hun mentale gezondheid. Door de coronamaatregelen zijn deze contacten sterk verminderd. De spanning in huis kan in beide genoemde situaties erg toenemen. Op deze pagina lees je wat je kan doen als je je zorgen maakt, bijvoorbeeld over de veiligheid van een kind en hoe je het gesprek met jongeren kan aangaan

Je dierbare heeft COVID-19 (gehad)

Voor je dierbare die COVID-19 heeft gehad, is het mogelijk een zware en onzekere tijd (geweest). Maar voor jou als naaste ook. Het is erg ingrijpend om familieleden of dierbare vrienden met ernstige coronaklachten, niet of beperkt te mogen zien of weinig informatie te krijgen. Zolang er geen duidelijkheid is over hun gezondheid, kan je last krijgen van intense gevoelens en gedachten. Dit kan zorgen voor een gevoel van rouw. Of je kan je verdrietig, eenzaam of machteloos voelen. Lees verder voor tips of hoe je goed voor jezelf kan zorgen als je dierbare ziek is (geweest).