Het nieuws en gesprekken over corona kunnen je op veel manieren uit je comfortzone halen. Misschien maak je je zorgen over de financiële gevolgen van de crisis. Of de terugkeer naar een drukker en veelzijdiger leven. Ook het coronatoegangsbewijs kan je bang maken, want onder welke voorwaarden krijg je straks nog een QR-code? Je voelt een bedreiging en daarop reageer je angstig. Het is normaal dat je je vaker angstig voelt of hebt gevoeld.

Veel signalen van angst zijn hetzelfde als die van stress. Je kan daarnaast last hebben van hartkloppingen, benauwdheid, veel zweten, een droge mond of tintelingen in je handen en voeten. Je merkt dat je nieuwe en onbekende situaties het liefst vermijdt. Of dat je steeds denkt aan situaties waar je bang voor bent. Je gaat bijvoorbeeld uit van het ergste en piekert over hoe je dat kan voorkomen. Zo probeer je weer controle te krijgen over de situatie.

  • Blijf dingen doen, ondanks dat je ze eng vindt. Zo leer je met de spanning om te gaan. De angst voor bepaalde situaties wordt daardoor minder.
  • Schrijf je ervaringen op. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij. Schrijf op wat er precies gebeurt op angstige momenten. Waar denk je dan aan? Waar ben je bang voor? Wat voel je? Hoe reageer je hierop? 
  • Roep geruststellende gedachten op. Kijk eens kritisch of er wel een reden is om zo bang te zijn. Zijn je gedachten reëel en logisch? En bedenk dan welke gedachten wel geruststellend kunnen zijn. Schrijf ze op, zodat je ze op moeilijke momenten kan nalezen. Vaak lukt het dan beter om met de angst om te gaan en rustig te blijven.
  • Probeer je angst te accepteren. Het is normaal dat je van alles wil doen om van dat vervelende gevoel af te komen. Maar in plaats van dat jij je beter gaat voelen, ben je er alleen maar meer mee bezig. Juist door te ervaren dat je bang bent en er niet over te oordelen, zal je merken dat de angst minder invloed op je heeft.
  • Doe een ademhalingsoefening. Als je angstig bent, ga je vaak anders ademen. Te snel, te diep en te hoog. Dit kan je hoofdpijn geven en benauwd of vermoeid maken. Ademhalingsoefeningen helpen hierbij. Er zijn verschillende gratis video’s, apps en podcasts met begeleide ademhalingsoefeningen.
  • Vermijd cafeïne en alcohol. Deze stoffen kunnen je angst versterken.

Meer tips tegen angst lees je bij omgaan met stress. Gaat het niet over of wordt het erger? Heeft het veel invloed op je dagelijks leven? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Blijvend last van angst? Kijk op Heyhetisoke.nl voor meer informatie over angst en depressie.
  • Thuisarts biedt meer informatie over angst.
  • Via MIND vind je meer informatie en kan je in contact komen met mensen die hetzelfde doormaken.
  • De Angst, Dwang en Fobiestichting heeft een telefonische hulplijn. Deze is elke werkdag bereikbaar van 9.00 tot 13.30 op 0343-753009. Via de website kan je ook in contact komen met anderen die last hebben van angst.

Misschien durf je geen professionele hulp te vragen voor je mentale klachten. Uit schaamte of angst. Je kan dan gratis en anoniem hulp krijgen via online behandelprogramma’s.