Jongeren hebben soms moeite om zich aan te passen aan situaties die ontstaan als gevolg van corona. Op deze pagina vind je informatie over wat de situaties voor hen zo lastig maakt. En tips om hierover in gesprek te gaan. 

Wat maakt de situatie lastig voor jongeren?

Het vervallen van maatregelen maakt geen einde aan de onzekerheid die corona met zich meebrengt. De steeds veranderende toestand en regels kunnen de opvoeding tot een extra uitdaging maken. Een gesprek hierover met jongeren kan lastig zijn. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft uitleg over wat het lastig maakt voor jongeren:

 • Vrienden, school en werk zijn belangrijk voor de mentale gezondheid van jongeren
  Samen zijn met vrienden, op school en op het werk is bepalend voor de mentale gezondheid van jongeren. Door de coronamaatregelen zijn deze contacten sterk verminderd. Daarbij hebben jongeren in het algemeen minder last van besmetting met COVID-19.  Het kan daardoor lastig zijn de afweging te maken tussen eigen belangen en het belang van de maatregelen tegen verdere besmetting. 
   
 • Het puberbrein is impulsief
  De hersenen van pubers zijn nog niet volgroeid. Daarom maken ze vaak keuzes zonder goed na te denken over de gevolgen. Tegelijkertijd zijn ze daardoor creatief en komen vaak tot nieuwe oplossingen.

Tips om te praten met jongeren over de coronamaatregelen

De volgende tips van het Nederlands Jeugdinstituut  helpen om met jongeren te praten over de coronamaatregelen:

 1. Luister naar de jongere
  Stel vragen om de jongere te begrijpen. Bijvoorbeeld: ‘Wat is voor jou het grootste nadeel van de maatregelen?’.
 2. Bespreek samen mogelijke situaties
  Bedenk situaties waarin de jongere terecht kan komen. Denk samen na wat er kan gebeuren, welke keuzes je kan maken en wat je dan kan doen. Zo bespreek je de ‘gewenste’ opties op een begrijpelijke manier. 
 3. Laat de jongere vertellen
  Bijvoorbeeld over wat hij of zij lastig vindt aan de maatregelen. Zoek samen naar oplossingen. Laat de jongere daar het voortouw in nemen. Vaak hebben ze creatieve ideeën. 
 4. Geef grenzen aan en geef zelf het goede voorbeeld
  Grenzen geven jongeren duidelijkheid en structuur. Daarmee zijn ze geholpen. Geef zelf het goede voorbeeld, jongeren hebben een hekel aan schijnheiligheid. 
 5. Focus op wat de jongere goed doet
  Daar leert een jongere meer van dan blijven herhalen wat hij of zij fout doet.
 6. Deel je eigen ervaringen
  Laat zien dat de maatregelen voor jezelf ook lastig zijn en leg uit hoe je het zelf aanpakt om vol te houden. Dat zorgt voor begrip.
 7. Praat erover met anderen (ouders, opvoeders)
  Het helpt als je weet hoe anderen het aanpakken. En je komt misschien op nieuwe ideeën.
 8. Stimuleer laten testen op het coronavirus
  Stimuleer de jongere om zich te laten testen als hij of zij coronaklachten of -symptomen heeft. Geef ook aan dat het voor de jongere zelf misschien weinig gevolgen heeft maar dat hij of zij met het virus anderen kan besmetten die daar wel erg ziek van kunnen worden. 

Meer informatie

 • Het versoepelen van coronamaatregelen zorgt voor een drukker en veelzijdiger leven. Op de pagina Verder met en na corona lees je hoe je om kan gaan met deze nieuwe situatie.
 • Meer uitleg over de tips vind je op de website van Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).
 • Voor jongeren en jongvolwassenen geeft het NJI tips hoe om te gaan met de coronamaatregelen op school, werk en thuis. Ook staan hier tips hoe om te gaan met sociale media tijdens de coronacrisis. En tips over hoe je goed te blijven voelen.
 • Soms is het moeilijk voor jongeren om zich aan de coronamaatregelen te houden door sociale druk van leeftijdsgenoten. Voor jongeren is er een website met tips hoe om te gaan met deze dilemma’s rondom de coronamaatregelen. 
 • In de show Samen kunnen we niet Stuk, van StukTV en de Rijksoverheid, worden positieve verhalen verteld die jongeren ervaarden tijdens de coronacrisis. Dit kan jongeren opvrolijken.
 • Bekijk nog meer hulplijnen van organisaties en instellingen die je verder kunnen helpen.

113

Zie je geen uitkomst meer of maak je je zorgen om iemand die geen uitkomst meer ziet? Dan is het goed daar met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.