Je hebt in het ziekenhuis of op de intensive care (IC Intensive care) gelegen, omdat je het coronavirus had. Het duurt lang om hiervan te herstellen en misschien herstel je niet volledig. Als je aan de beademing lag en in slaap werd gehouden, weet je waarschijnlijk niets meer van die periode. Ook nadat je alweer maanden thuis bent, kan je nog lichamelijke en mentale klachten krijgen. Op deze pagina lees je waar je in de periode na je opname last van kan hebben en hoe je daarmee om kan gaan.

Ervaringsverhaal
Klachten na de opname in het ziekenhuis of op de IC

Klachten na de opname in het ziekenhuis of op de IC

 • Je hebt last van langdurige coronaklachten.
   
 • Je voelt je eenzaam, verdrietig of angstig. Bijvoorbeeld over de opname in het ziekenhuis en over de toekomst.
   
 • Je leven is niet meer hetzelfde als voor de opname. Je moet je aanpassen aan de nieuwe situatie: wat kan ik nog en wat niet? Het is vermoeiend en frustrerend dat het herstel anders verloopt dan je verwachtte.
   
 • Het voelt alsof je veel bent kwijt geraakt, omdat je niet meer kan wat je eerst wel kon. Het kost tijd om dat te accepteren. Je kan boos of somber worden als iets niet lukt. 
   
 • Mentale problemen kunnen pas (veel) later komen. Dat komt doordat je dan ineens beseft dat je voor langere tijd niet alles meer kan. Of dat de rest van je leven anders wordt. Ook nieuwe moeilijke momenten in je leven kunnen dit veroorzaken, zoals het verliezen van je baan of overlijden van een dierbare.
Wat kan ik doen?

Wat kan ik doen?

 • Praat over je ervaringen en gevoelens met anderen. Om alles te verwerken, heb je ontspanning en rust nodig. Maar ook aandacht voor wat er is gebeurd. Je huisarts kan hierbij helpen. 
   
 • Het kan helpen om je verhaal te delen met andere mensen die op de IC Intensive care-afdeling hebben gelegen. Via IC Café kom je met hen en hun naasten in contact. Stamtafel heeft ook een platform gecreëerd voor (ex-)coronapatiënten om te praten met lotgenoten. Het is er ook voor familie, betrokkenen en zorgpersoneel. Je kan jezelf daarvoor aanmelden.
   
 • Probeer geduld te hebben. Accepteren dat je leven misschien nooit meer hetzelfde wordt, kan ook pas later komen. Misschien komt dat besef pas na de revalidatie.
   
 • Het kan best dat het je niet lukt om het allemaal te verwerken. Blijf je somber of angstig? Blijf je last houden van een kort lontje? Of ga je meer alcohol of drugs gebruiken? Dan heb je misschien hulp nodig bij het verwerken van alles wat er is gebeurd. Een depressie of PTSS Posttraumatische stressstoornis (posttraumatische stress-stoornis) kan zich ook na maanden of jaren ontwikkelen. Bespreek dit met je huisarts. Of met je medisch specialist of psycholoog, als je daar nog contact mee hebt tijdens de revalidatie.

Meer hulp