Door de coronacrisis heb je misschien geldzorgen of zijn de financiële problemen of schulden ernstiger geworden. Geldproblemen zorgen voor onrust en stress. Daarover op deze pagina meer.

Zorgen door geldproblemen

Door de coronamaatregelen valt misschien (een deel van) je inkomen weg of raken je reserves op, terwijl je vaste lasten doorlopen. Je maakt je zorgen over je financiën, en dat veroorzaakt stress. Zeker als je niet weet hoe je aan nieuwe inkomsten kan komen.

Je kan ook moedeloos worden door de voortdurende onzekerheid waarin je zit. Je weet niet wanneer je je zaak weer kan openen of opnieuw inkomsten krijgt. De overheid biedt verschillende steunpakketten aan, maar soms is het onduidelijk of je in aanmerking komt voor de steunpakketten. Of misschien kom je helemaal niet in aanmerking voor de speciale overheidssteun.

Wanneer je je eigen werk niet meer kan doen, valt vaak een groot deel van je eigen identiteit weg. Dit heeft impact op je eigenwaarde, op hoe je over jezelf denkt. Rouw hoort hier ook bij: het is rouwen om je oude leven dat er niet meer is.

Schaamte over geldproblemen komt veel voor. Het is niet makkelijk om toe te geven dat het niet goed gaat. Praten over je kwetsbaarheid en problemen met geld is een taboe. Je kan bang zijn dat andere mensen denken dat je niet goed om kan gaan met geld of je hierover veroordelen.

Geldproblemen kunnen een logisch gevolg zijn van iets wat je overkomt, zoals de coronacrisis. Praten met anderen over je geldzorgen vermindert je stress en helpt om je geldproblemen op te lossen.  Wanneer je financiële stress vermindert, krijg je vanzelf meer ruimte in je hoofd om financieel andere keuzes te maken.

Tips voor omgaan met geldproblemen

Je kan je onzeker, machteloos, gefrustreerd, boos of verdrietig voelen vanwege geldzorgen. Hieronder lees je een aantal tips hoe je met deze gevoelens kan omgaan:

Zorg voor overzicht over je financiële situatie
Geldzorgen beheersen vaak je dagelijks leven: er is geen ruimte om ergens anders aan te denken. Daarom is het belangrijk je financiële situatie in kaart te brengen, dat geeft rust. Doe de test op Geldfit om te zien hoe je er financieel voor staat en waar je hulp kan zoeken bij jou in de buurt. Ook het stappenplan ‘Grip houden bij geldzorgen’ van NIBUD helpt hierbij.

Praat erover
Deel je zorgen en problemen met mensen die je vertrouwt, zodat ze kunnen helpen en meedenken over oplossingen. Je bent niet de enige met geldproblemen, ook al kan dit soms wel zo voelen. In dit artikel lees je over stress bij verlies van inkomen van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Vraag op tijd om hulp
Naast het delen van je zorgen, kunnen mensen je ook helpen om je geldproblemen op te lossen. Op Zelfjeschuldenregelen.nl vind je informatie, tips en doorverwijzingen voor iedereen met beginnende financiële problemen.

Herken je eigen reactie op stress
Merk je stressreacties bij jezelf op? Stressreacties zijn bijvoorbeeld prikkelbaarder reageren of slechter slapen. Op deze pagina vind je meer tips over hoe je om kan gaan met stressVoel je je langer dan een paar weken neerslachtig? Of heb je er veel last van in je dagelijkse leven? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. De huisarts verwijst je zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners.

Meer informatie

Op onderstaande links vind je meer informatie en tips. Bij geldproblemen die langer duren en steeds ernstiger worden kan je in alle gemeenten terecht met vragen over inkomen en schuldhulpverlening. De gemeente verwijst je naar de juiste bijstand loketten, bijzondere regelingen, schuldhulp en voor emotionele ondersteuning naar huisarts en sociale wijkteams.

Hulplijnen

Onderstaande links kunnen je ook verder helpen: 

113

Zie je geen uitkomst meer of maak je je zorgen om iemand die geen uitkomst meer ziet? Dan is het goed daar met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.