Door de coronacrisis heb je geldzorgen gekregen of zijn financiële problemen, zoals schulden, erger geworden. Geldproblemen zorgen voor onrust en stress. Op deze pagina lees je daar meer over.

Je inkomen is door corona (deels) weggevallen en je reserves zijn op, terwijl je vaste lasten doorlopen. Je maakt je zorgen over je financiën en dat veroorzaakt stress. Zeker als je niet weet hoe je nieuwe inkomsten krijgt. Kan je je werk niet meer doen? Dan valt vaak een groot deel van je eigen identiteit weg. Dit heeft invloed op hoe je over jezelf denkt.

Je kan ook moedeloos worden door de voortdurende onzekerheid. Het ene moment kan je zaak bijvoorbeeld weer volledig open. Het andere moment niet meer. Je weet niet wanneer je weer voldoende inkomsten hebt. De overheid biedt verschillende steunpakketten aan, maar soms is het onduidelijk of je daarvoor in aanmerking komt. Of misschien kom je helemaal niet in aanmerking voor de speciale overheidssteun. Dan neemt de moedeloosheid toe.

Daarnaast kan je schaamte ervaren. Schaamte over geldproblemen komt veel voor. Het is niet makkelijk om toe te geven dat het niet goed gaat. Praten over je kwetsbaarheid en problemen met geld is een taboe. Je kan bang zijn dat andere mensen je veroordelen of denken dat je niet goed omgaat met geld.

  Je kan je onzeker, machteloos, gefrustreerd, boos of verdrietig voelen door geldzorgen. Hieronder lees je een aantal tips die helpen om met deze gevoelens om te gaan.

  • Zorg voor overzicht over je financiële situatie. Geldzorgen beheersen vaak je dagelijkse leven. Er is geen ruimte om ergens anders aan te denken. Daarom is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen, dat geeft rust. Doe de test op Geldfit om te zien hoe je er financieel voor staat. Ook het stappenplan ‘Grip houden bij geldzorgen’ van NIBUD helpt hierbij. Of download de app ‘fiKks’ om een overzicht te maken van je financiën.
  • Praat erover. Deel je zorgen en problemen met mensen die je vertrouwt. Praten met anderen over je geldzorgen vermindert je stress en helpt om je geldproblemen op te lossen. Als je financiële stress vermindert, krijg je meer ruimte in je hoofd om financieel andere keuzes te maken.
  • Vraag op tijd om hulp. Heb je beginnende financiële problemen? Dan vind je informatie, tips en doorverwijzingen op Zelfjeschuldenregelen.nl. Naast zelf je schulden regelen, kunnen mensen ook meedenken over oplossingen. Je bent niet de enige met geldproblemen, ook al kan dit soms wel zo voelen. In een artikel over stress bij verlies van inkomen lees je de ervaringen van iemand die hetzelfde meemaakte. Krijg je liever hulp van iemand die jou niet kent? Op Geldfit zie je waar je hulp kan zoeken bij jou in de buurt.
  • Herken je eigen reactie op stress. Merk je stressreacties bij jezelf op? Stressreacties zijn bijvoorbeeld prikkelbaarder reageren of slechter slapen. Het kan helpen om meer tips te lezen over hoe je om kan gaan met stress. Voel je je langer dan een paar weken neerslachtig? Of heb je er veel last van in je dagelijkse leven? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. De huisarts verwijst je door naar gespecialiseerde hulpverleners als dat nodig is.

  113

  Zie je geen uitkomst meer of maak je je zorgen om iemand die geen uitkomst meer ziet? Dan is het goed daar met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.