Door de coronacrisis heb je misschien geldzorgen of zijn de financiële problemen of schulden ernstiger geworden. Geldproblemen zorgen voor onrust en stress. Daarover op deze pagina meer.
Zorgen door geldproblemen
Door de coronamaatregelen valt misschien (een deel van) je inkomen weg of raken je reserves op, terwijl je vaste lasten doorlopen. Je maakt je zorgen over je financiën, en dat veroorzaakt stress. Zeker als je niet weet hoe je aan nieuwe inkomsten kan komen.
Je kan ook moedeloos worden door de voortdurende onzekerheid waarin je zit. Je weet niet wanneer je je zaak weer kan openen of opnieuw inkomsten krijgt. De overheid biedt verschillende steunpakketten aan, maar soms is het onduidelijk of je in aanmerking komt voor de steunpakketten. Of misschien kom je helemaal niet in aanmerking voor de speciale overheidssteun.
Wanneer je je eigen werk niet meer kan doen, valt vaak een groot deel van je eigen identiteit weg. Dit heeft impact op je eigenwaarde, op hoe je over jezelf denkt. Rouw hoort hier ook bij: het is rouwen om je oude leven dat er niet meer is.
Schaamte over geldproblemen komt veel voor. Het is niet makkelijk om toe te geven dat het niet goed gaat. Praten over je kwetsbaarheid en problemen met geld is een taboe. Je kan bang zijn dat andere mensen denken dat je niet goed om kan gaan met geld of je hierover veroordelen.
Geldproblemen kunnen een logisch gevolg zijn van iets wat je overkomt, zoals de coronacrisis. Praten met anderen over je geldzorgen vermindert je stress en helpt om je geldproblemen op te lossen. Wanneer je financiële stress vermindert, krijg je vanzelf meer ruimte in je hoofd om financieel andere keuzes te maken.
Tips voor omgaan met geldproblemen
Je kan je onzeker, machteloos, gefrustreerd, boos of verdrietig voelen vanwege geldzorgen. Hieronder lees je een aantal tips hoe je met deze gevoelens kan omgaan:
Zorg voor overzicht over je financiële situatie
Geldzorgen beheersen vaak je dagelijks leven: er is geen ruimte om ergens anders aan te denken. Daarom is het belangrijk je financiële situatie in kaart te brengen, dat geeft rust. Doe de test op Geldfit om te zien hoe je er financieel voor staat en waar je hulp kan zoeken bij jou in de buurt. Ook het stappenplan ‘Grip houden bij geldzorgen’ van NIBUD helpt hierbij.
Praat erover
Deel je zorgen en problemen met mensen die je vertrouwt, zodat ze kunnen helpen en meedenken over oplossingen. Je bent niet de enige met geldproblemen, ook al kan dit soms wel zo voelen. In dit artikel lees je over stress bij verlies van inkomen van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
Vraag op tijd om hulp
Naast het delen van je zorgen, kunnen mensen je ook helpen om je geldproblemen op te lossen. Op Zelfjeschuldenregelen.nl vind je informatie, tips en doorverwijzingen voor iedereen met beginnende financiële problemen.
Herken je eigen reactie op stress
Merk je stressreacties bij jezelf op? Stressreacties zijn bijvoorbeeld prikkelbaarder reageren of slechter slapen. Op deze pagina vind je meer tips over hoe je om kan gaan met stress. Voel je je langer dan een paar weken neerslachtig? Of heb je er veel last van in je dagelijkse leven? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. De huisarts verwijst je zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners.
Meer informatie
Op onderstaande links vind je meer informatie en tips. Bij geldproblemen die langer duren en steeds ernstiger worden kan je in alle gemeenten terecht met vragen over inkomen en schuldhulpverlening. De gemeente verwijst je naar de juiste bijstand loketten, bijzondere regelingen, schuldhulp en voor emotionele ondersteuning naar huisarts en sociale wijkteams.
- Op de Rijksoverheid staat de algemene informatie voor financiële regelingen tijdens de coronacrisis.
- Bij het Juridisch Loket vind je veel informatie over het coronavirus en wonen en werk.
- Het NIBUD geeft inzicht in financiële tegemoetkomingen waar mensen recht op hebben met ‘Bereken uw recht’.
- Op hoe werkt Nederland vind je informatie hoe je kan omgaan met de veranderingen in coronatijd. De site is er voor werknemers, flexwerkers, ZZP-ers en zelfstandigen. Ook vind je hier informatie voor twee subsidies met betrekking tot het ontwikkelen van jezelf waar werkgevers gebruik maken.
- Het NJI geeft ook informatie en tips voor ouders met zorgen over geld.
- Veel gemeentes hebben een aparte pagina met een overzicht van regelingen en informatie voor mensen die door COVID-19 in financiële problemen zijn gekomen.
Hulplijnen
Onderstaande links kunnen je ook verder helpen:
- Het NIBUD heeft verschillende tools om je te helpen bij geldproblemen, waaronder het Persoonlijk budgetadvies en de bufferberekenaar.
- Wijzer in geldzaken helpt je met tips en vragen bij geldzorgen. Op de website vind je een overzicht voor hulp bij geldzorgen.
- Wil je dat iemand met je meedenkt? Meld je gratis en anoniem aan bij fiKks en kom in contact met een persoonlijke buddy. Je kan ook een app downloaden om een overzicht te maken van je financiën.
- Stichting Ondernemersklankbord biedt ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Dit gaat van advies tot aan het bijstaan van ondernemers die failliet dreigen te gaan.
- Voor mensen die werkzaam zijn in de creatieve of culturele sector en zich willen omscholen biedt Werktuigppo ondersteuningsmogelijkheden.
- Je kan ook je verhaal kwijt bij een van de andere hulplijnen.
113 zelfmoordpreventie
Zie je geen uitkomst meer en denk je soms dat het beter is er niet meer te zijn, dan is het goed daar direct met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.