Door de coronacrisis heb je misschien geldzorgen of zijn de financiële problemen of schulden ernstiger geworden. Geldproblemen zorgen voor onrust en stress. 

Hoe ga je met zorgen over geldproblemen om?

Je kan je onzeker, machteloos, gefrustreerd, boos of verdrietig voelen vanwege geldzorgen. Hieronder lees je een aantal tips hoe je met deze gevoelens kan omgaan:

  • Als je geldzorgen hebt dan kan het je dagelijks leven beheersen en is er geen ruimte om ergens anders aan te denken. Daarom is het belangrijk je financiële zorgen in kaart te brengen, dat kan rust geven. 
  • Deel je zorgen en problemen met mensen die je vertrouwt, zodat ze kunnen helpen en meedenken met oplossingen.
  • Probeer om overzicht te krijgen over je financiële situatie. Het stappenplan ‘Grip houden bij geldzorgen’ van NIBUD kan hierbij helpen. 
  • Je kan stressreacties bij jezelf merken. Je reageert bijvoorbeeld prikkelbaarder of slaap slecht. Op deze pagina vind je meer tips over hoe je om kan gaan met stress.
  • Voel je je langer dan een paar weken neerslachtig? Of houdt het gevoel van stress langer aan en belemmert het je in je dagelijkse leven? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. De huisarts kan je zo nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners.
  • Moet je in thuisquarantaine maar blijft je loon niet doorlopen? In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vind je tips over wat je kan doen als je inkomen wegvalt of vermindert. Heb je vragen over wanneer je in quarantaine moet en wat de regels zijn? Kijk op Rijksoverheid.nl.

Hulp bij geldzorgen

 Hier staan tips voor online hulpmogelijkheden. Zijn die onvoldoende? Bij verdergaande geldproblemen kun je in alle gemeenten terecht met vragen over inkomen en schuldhulpverlening. Zij kunnen verwijzen naar bijstand loketten, bijzondere regelingen, schuldhulp en voor emotionele ondersteuning naar huisarts en sociale wijkteams.

Hulp voor werknemers bij geldzorgen

Hulp voor ondernemers bij geldzorgen

  • De Kamer van Koophandel heeft de regelingencheck gemaakt om als ondernemer te zien welke regelingen van toepassing zijn voor jouw bedrijf.
  • Bereken hoe coronaregelingen jouw onderneming helpen op de coronacalculator.nl
  • Op Rijksoverheid.nl vind je financiële regelingen voor ondernemers en werkgevers.
  • Veel gemeentes hebben een aparte pagina met een overzicht van regelingen en informatie voor mensen die door het coronavirus in financiële problemen zijn gekomen.

Als je je baan of bedrijf verliest

Als je je baan verliest of je bedrijf, is dit heel ingrijpend. Het vraagt om praktische aanpassingen en mogelijk lopen er juridische processen. Bovendien kan het ook voor jou persoonlijk veel zorgen en emoties oproepen. Het kan zelfs een gevoel van rouw veroorzaken. 

Tekst

Voel je je depressief of denk je soms dat het beter is er niet meer te zijn, dan is het goed daar direct met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.