We zijn gewend om speciale momenten met vrienden en familie door te brengen, zoals een verjaardag, het slagen voor het eindexamen of bruiloften. We komen samen met de mensen die voor ons belangrijk zijn, we maken het gezellig en genieten van rituelen. Elke vriendengroep en familie heeft eigen tradities en gebruiken. Het vieren van speciale momenten is belangrijk in ons leven.

De houvast en steun die we putten uit samen vieren is heel belangrijk, juist in coronatijd waarin we elkaar minder zien. Door de coronamaatregelen vieren we deze bijzondere momenten anders dan gebruikelijk. Hoe maak je de belangrijke momenten toch fijn en gezellig tijdens de coronacrisis? Daarover meer op deze pagina.

Voorbereidingen van vieringen

  • Bedenk van tevoren samen hoe je speciale momenten op een andere manier kan vieren. Betrek iedereen, want dan is het een idee van jullie allemaal. Sommige mensen vinden het makkelijker om nieuwe manieren te bedenken dan anderen, houd daar rekening mee en laat iedereen meedenken.
  • Denk na over wat er wél kan. Wat zijn voor jullie belangrijke tradities en gebruiken? En hoe kan je die digitaal of in een klein gezelschap doen? Bespreek samen de verschillende mogelijkheden, er is toch veel mogelijk op een aangepaste manier. En kies de manier waar iedereen zich goed bij voelt.
  • Wees je ervan bewust dat de ene persoon vooral graag wil samenzijn terwijl iemand anders bezig is met het niet willen besmetten van een dierbare. Dit probleem is voor veel mensen herkenbaar. Het kan spanning oproepen als een familielid niet zo graag thuis wil afspreken en een ander familielid dat juist wél wil. Zoek naar manieren om toch contact te houden met elkaar. En waarbij iedereen zich fijn voelt. Spreek uit dat je allemaal dezelfde behoefte hebt: samen vieren, op welke manier dan ook. 

Speciale momenten vieren, mogelijkheden en tips

  • Splits de viering op, zodat kleine gezelschappen elkaar op verschillende dagen zien.
  • Bedenk waar je elkaar gaat zien. Wat is de beste ruimte om veilig samen te komen? Hoeveel gasten mogen komen? Waar en hoe kan het beste geventileerd worden?
  • Richt je huis of locatie slim in. Geef je gasten bijvoorbeeld van tevoren vaste plaatsen, zodat ze direct een eigen plekje vinden aan tafel, of gebruik lange tafels.
  • Lucht je huis door ramen op een kier te zetten of lucht regelmatig de ruimte door.
  • Kom in groepjes online samen. Je kan bijvoorbeeld samen online spellen doen, samen zingen of eten.
  • Zeg je afspraak af als je in quarantaine/isolatie zit of als je klachten hebt.
  • Volg de maatregelen op om verspreiding te voorkomen.

Meer tips en informatie