We zijn gewend om speciale momenten met vrienden en familie door te brengen. Zoals een feestdag, verjaardag, bruiloft of slagen voor een examen. De coronamaatregelen hebben nog steeds invloed op ons leven en hoe we deze momenten kunnen vieren. De houvast en steun die we putten uit samen vieren is wel heel belangrijk. Het is fijn om samen te zijn. Je leest hieronder hoe dat kan, terwijl je rekening houdt met elkaar en het virus.

 • Laat iedereen meedenken over hoe je het speciale moment viert. Zo is het een idee van jullie allemaal. Houd er wel rekening mee dat sommige mensen minder inspiratie hebben dan anderen.
 •  Kies een vorm waar iedereen zich goed bij voelt. Wat zijn voor jullie belangrijke tradities en gebruiken? Bespreek samen de verschillende mogelijkheden: digitaal of in een klein gezelschap? Of vraag of iedereen vooraf een zelftest kan doen als iemand dat prettiger vindt.
 • Respecteer verschillende voorkeuren en houd jullie behoefte voor ogen. Het kan voor spanning zorgen als de een niet graag thuis afspreekt en een ander juist wél. Spreek dan uit dat je allemaal dezelfde behoefte hebt: samen vieren, op welke manier dan ook.

Helaas laten de maatregelen het niet in iedere fase van de crisis toe om je speciale moment te vieren zoals je dat het liefst zou willen. Dan kun je je laten inspireren door de ideeën hieronder.

 • Splits de groep op als dat nodig is. Vier bijvoorbeeld twee keer je verjaardag. Zo hoef je niemand uit te sluiten en zijn de gezelschappen niet te groot.

 • Bedenk waar je elkaar gaat zien. Wat is de beste ruimte om veilig samen te komen? Waar en hoe kan het beste geventileerd worden? Een wandeling met een drankje in plaats van een viering thuis is bijvoorbeeld ook een idee.

 • Ga thuis uit eten. Is jullie ritueel is om speciale momenten te vieren met een etentje? Bestel iets van je favoriete restaurant of huur een kok aan huis in. De tafel kun je mooi aankleden met versiering van bijvoorbeeld een online webshop. 

 • Wees creatief met de tafelopstelling. Wordt het een diner of borrelavondje op 1,5 meter? Zet dan een extra tafel aan je tafel vast. Of maak een opzet zoals in een restaurant met meerdere tafeltjes in de woonkamer. Houd je wel aan het maximale aantal gasten dat je mag ontvangen. 

 •  Beperk fysiek contact, speel er slim op in. Zet bijvoorbeeld wijnkoelers op tafel voor de drankjes als je thuis mensen uitnodigt, zodat er minder gelopen hoeft te worden. En geef je gasten vaste zitplaatsen. Zo vinden ze direct een eigen plekje aan tafel. Zet bijvoorbeeld naamkaartjes op de borden.
 • Lucht de ruimte. Dat doe je door ramen op een kier te zetten of regelmatig een tijdje een deur naar buiten open te zetten.
 • Kom in groepjes online samen. Je kan bijvoorbeeld samen online spellen doen, zingen of eten.
 • Geef een BBQ. Mag je buiten met meer mensen samenkomen? Organiseer een BBQ. Zeker ’s zomers is dit een goed alternatief, maar met glühwein, theaters en een warme sjaal is een winterse BBQ ook mogelijk.
 • Huur een huisje in de natuur. Als je iets wil vieren met één vriend of vriendin of met je partner, kan je ervoor kiezen om een tiny house te huren om samen te vertoeven.

 • Op dementie.nl vind je tips voor vieringen met mensen die dementie hebben. Ze zijn bedoeld voor de decemberfeestdagen, maar zijn ook voor andere vieringen nuttig.