Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Meestal verdwijnt het eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Vaak helpt het om met andere mensen om te gaan. Maar dat is niet genoeg wanneer je je vaak en erg eenzaam voelt. Op deze pagina vind je meer over eenzaamheid en wat je ertegen kan doen.

Ervaringsverhaal
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen

Als je je eenzaam voelt, mis je een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt meer online contact terwijl je elkaar het liefst in het echt wilt zien. Ook lichamelijk contact missen kan een eenzaam gevoel geven.

Ik voel me eenzaam

Vaak is eenzaamheid een verborgen probleem. Je voelt het alleen zelf. Anderen kunnen moeilijk aan je zien of je je eenzaam voelt. Zij zien het bijvoorbeeld niet altijd wanneer je ontevreden bent over het contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Het is vooral een probleem wanneer je er veel of lange tijd last van hebt. Eenzaamheid is een rotgevoel. 

Eenzaam zijn in de coronacrisis

Misschien had je in de coronaperiode minder contact met vrienden, collega’s of familie dan je wilde. Het kan moeilijk zijn om oude contacten weer op te pakken of nieuwe contacten aan te gaan. Zo kan eenzaamheid ontstaan of erger worden. Doordat je je minder goed voelt, zoek je misschien minder contact met anderen. Daardoor wordt het gevoel van eenzaamheid nog groter. De eenzaamheid gaat dan niet vanzelf over. Lees meer over soorten, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. 

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?

Het is belangrijk om zelf met het gevoel van eenzaamheid aan de slag te gaan. Mensen in je omgeving kunnen je helpen. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je ook zelf probeert de eenzaamheid te doorbreken. Een aantal tips:

 • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het kleinere verzoeken zijn.
   
 • Het helpt vaak al als je meer begrijpt over eenzaamheid. Deze ervaringsverhalen, informatie en activiteiten kunnen helpen de eenzaamheid te doorbreken.
   
 • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kan je iemand van de lijst bellen of mailen.
   
 • Zoek een maatje of buddy voor contacten bij jou in de buurt.
   
 • Start een belkring met sportmaatjes, verenigingsleden of andere contactpersonen van groepsactiviteiten.
   
 • Organiseer of sluit aan bij een (digitale) club. Iets samen doen geeft invulling aan de dag én het is een mooie aanleiding om er met anderen over te praten. Denk bijvoorbeeld aan samen boeken bespreken, online een film kijken of muziek luisteren. 
   
 • Veel gemeenten organiseren lokale activiteiten tegen eenzaamheid. Kijk of jouw gemeente ook meedoet. 
   
 • Onderneem gezamenlijke (digitale) activiteiten met bekenden. Denk aan een online spelletje doen, samen tv kijken met de telefoon aan het oor of videobellen. Op de webpagina van één tegen eenzaamheid vind je meer uitleg bij verschillende activiteiten
   
 • Bied jezelf aan als vrijwilliger om anderen te helpen met een boodschap of een praatje. Door anderen te helpen, voel je jezelf vaak beter. En je hebt op deze manier ook contact met anderen. 
   
 • Bekijk nog meer tips om eenzaamheid te verminderen.
Ik mis sociale contacten, waar kan ik terecht? 

Ik mis sociale contacten, waar kan ik terecht? 

Er zijn landelijke en initiatieven in je eigen buurt om mensen te helpen en eenzaamheid tegen te gaan. Onderstaande organisaties kunnen je verder helpen: 

 • De Luisterlijn (0900–0767) is elke dag en nacht bereikbaar voor een gesprek of luisterend oor. Er zijn ook nog andere organisaties die een telefoonlijn hebben opgezet voor mensen die contact zoeken of hun verhaal kwijt willen.
 • Landelijk nummer zingeving en levensvragen (085-0043063). Houden levensvraagstukken je bezig? Dan is het fijn hierover te praten met een geestelijk verzorger in de buurt. Bel voor een gesprek met een geestelijk verzorger naar het Landelijk nummer zingeving en levensvragen: 085-0043063. Of kijk op geestelijkeverzorging.nl.
 • KBOKatholieke Bond van Ouderen-PCOBProtestants Christelijke Ouderenbond (030 3400600) heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die behoefte hebben om met iemand te praten.
 • De Zilverlijn (088 3442000) is een belservice van het Nationaal Ouderenfonds. Zij maken met ouderen een afspraak om wekelijk of tweewekelijks een praatje te maken met een getrainde vrijwilliger. Maak een account aan om hier gebruik van te maken.
 • Nietalleen.nl is een landelijk initiatief van kerken en locaties in je eigen buurt. Je kan je via deze website aanbieden als vrijwilliger.
Anonieme en gratis hulp

Anonieme en gratis hulp

Misschien durf je geen professionele hulp te vragen voor je mentale klachten. Uit schaamte of angst. Je kan dan gratis en anoniem hulp krijgen via online behandelprogramma’s. FortaGroep heeft bijvoorbeeld een gratis behandeling gericht op mensen die zich eenzaam voelen. Omdat je deze anonieme zorg niet kan declareren bij de zorgverzekeraars, is er een subsidieregeling.

Wat kan ik doen voor een ander die zich eenzaam voelt?

Wat kan ik doen voor een ander die zich eenzaam voelt?

Hoe eerder je eenzaamheid (h)erkent, hoe meer je kan doen voor iemand. Let bijvoorbeeld eens op signalen van eenzaamheid. Zie je signalen? Bespreek ze eens met de ander. 

Praat over eenzaamheid

Praten over eenzaamheid is vaak niet zo makkelijk. Dat komt omdat het een taboe is. Dat geldt voor mensen die zich eenzaam voelen, maar ook voor mensen die bij anderen eenzaamheid zien. Betrokkenheid en aandacht zijn een start om eenzaamheid bespreekbaar te maken. De volgende tips kunnen je helpen in het gesprek:

 • Wees bewust van je houding (open, eerlijk en nieuwsgierig) en geef geen oplossingen. 
 • Tips over stappen in het gesprek en voorbeeldvragen vind je in de ‘routekaart’ op de webpagina van Movisie.

Houd contact

Contact houden met mensen die kwetsbaar zijn voor eenzaamheid is erg belangrijk om vereenzaming te voorkomen. Dat kan op verschillende manieren: bellen, een kaartje of brief sturen, online een spelletje doen, samen televisie kijken met de telefoon aan het oor of samen een boek lezen en bespreken. Ook kan een boodschap doen of de hond uitlaten. 

 • Op de website eentegeneenzaamheid.nl staat hoe je kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan.
 • Het ‘Bel-me-wel-register’ is een gratis hulplijn. Je kunt er terecht voor een luisterend oor en advies door een psycholoog.
 • Op NLvoorElkaar.nl zie je wat je in jouw buurt kan betekenen of welke hulp daar beschikbaar is.
 • Op wehelpen.nl kan je voor je eigen wijk een digitaal platform aanvragen voor vragen en aanbod. 
 • De Humanitas Academie heeft een training ontwikkeld over eenzaamheid. Daarin kom je meer te weten over eenzaamheid en de gevolgen daarvan. Voor jezelf, of voor het ondersteunen van een ander.