De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen van de overheid om het virus onder controle te krijgen, hebben grote gevolgen voor ons allemaal. Het raakt ons in het dagelijks leven, privé en in het werk. Als je je zorgen maakt, en op zoek bent naar hulp of informatie over hoe je met je zorgen en gevoelens om kan gaan in de coronacrisis, dan vind je op het Steunpunt Coronazorgen tips, adviezen en verwijzingen naar andere organisaties die je verder kunnen helpen.

Stress en angst

Hoe je de coronacrisis ervaart is voor iedereen anders. Misschien brengen de coronamaatregelen rust of staat je leven juist behoorlijk op z’n kop. De mondkapjesplicht of in thuisquarantaine moeten kunnen zorgen voor stress of angst. Het is normaal dat je in deze onvoorspelbare periode last hebt van van deze emoties. Lees hier meer over stress en angst.

Eenzaamheid

Je voelt je eenzaam omdat je familie en vrienden veel minder ziet. Of omdat je het contact met collega's mist. Door afgelaste evenementen en bijeenkomsten ben je minder onder de mensen. Je kan je eenzaam voelen als je alleen woont, maar ook als je met anderen samenwoont. Lees hoe je met eenzaamheid kan omgaan.

Herstellen van de ziekte COVID-19

Jij of een dierbare hebben het nieuwe coronavirus gehad. Misschien heb je in het ziekenhuis gelegen. Je kan lang last houden van klachten, zoals vermoeidheid. Zelfs als je alleen maar milde verschijnselen had. Ook mentale problemen komen veel voor. Lees verder over de gevolgen van COVID-19 bij jezelf en je dierbaren. 

Afscheid nemen en rouw

In de coronacrisis is het vaak niet mogelijk om dicht bij je zieke dierbare te zijn en afscheid te nemen van een stervende zoals je graag zou willen. Daarom is het extra zwaar als je net iemand hebt verloren. Je mist je dierbare en je voelt verdriet, machteloosheid of schuldgevoel. Bekijk de tips die je helpen bij het verwerken van het verlies van je dierbare.

Geldproblemen

De coronacrisis kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie. Wanneer je geldproblemen hebt, kan dit leiden tot onrust en zorgen. Lees hier hoe je met geldzorgen om kan gaan en praktische tips

Veranderende situaties op werk

Door de coronamaatregelen kan het zijn dat de situatie op je werk is veranderd. Misschien werk je nu vooral thuis en zie je je collega’s veel minder, maak je je zorgen om een collega, of krijg je door je werk te maken met agressie. Dat kan zorgen voor spanning en stress. Lees verder over de veranderde werksituaties

Het gezinsleven in de coronacrisis

De coronamaatregelen zorgen voor veranderingen in het gezinsleven. Je bent meer op elkaar aangewezen en de dagelijkse routine is anders. Soms ontstaat extra druk op de relatie met je partner of je kinderen. Bekijk de tips om thuis de sfeer goed te houden en vind je hulp voor als spanning in het gezin toeneemt.

Vieren van speciale momenten

De coronamaatregelen veranderen de manier waarop we speciale momenten vieren in ons leven. Het vieren gaat anders dan normaal omdat je niet met al je vrienden en familie kan samenkomen. Bekijk ideeën hoe je speciale momenten op een andere manier kan vieren.  

Omgaan met andere meningen

De verschillende en tegenstrijdige meningen over het coronavirus en de maatregelen kunnen verwarrend zijn en onrust veroorzaken. Lees hier verder hoe je kan omgaan met andere meningen in je omgeving.

Gezond leven in coronatijd

Je bent meer thuis, hebt minder structuur in je dag en je ziet weinig andere mensen. Dat heeft invloed op je lichamelijk én mentaal welzijn. Je beweegt en onderneemt minder. Het is moeilijker om in actie te komen en dingen te gaan doen. Je voelt je misschien angstig, somber of eenzaam, of je hebt een gevoel van uitzichtloosheid. Dat is heel begrijpelijk in deze tijd. Bekijk tips voor een gezonde manier van leven in coronatijd, die ook bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem.

Tips voor jongeren: hoe voel ik me goed?

Als jongere is je leven door de coronamaatregelen erg veranderd. Je hebt minder sociale contacten , bijbaan en sport zijn misschien weggevallen. Heb je last van de maatregelen?  Lees hoe je je goed blijft voelen ondanks de maatregelen.